Hem > Nyheter > Innehåll

BRICS i Xiamen redo att spela sin roll i global styrning

Aug 15, 2017

Det nionde mötet med BRICS-ledare kommer att hållas i Xiamen i september 2017, från den 3 till den 5 september. Och de flesta fabriker kring Xiamen-staden kommer att stängas för några dagar, vilket beror på regeringens detaljerade krav.


Mer detaljer om BRICS från China Daily:

brics.jpg

"BRICS: starkare partnerskap för en ljusare framtid" kommer att samla ledarna i Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika i Xiamen, en kuststad i östra Kinas Fujian-provinsen från 3 till 5 september.

"Guldstenstenarna" - en kinesisk översättning av BRICS - representerar tillväxtmarknader och är världens utvecklingsländers röst.

Stark ekonomisk tillväxt betyder att BRICS nu är nyckelaktörer i världsekonomin och i global styrning. Tillsammans representerade de fem 23 procent av den globala ekonomin 2016, nästan dubbelt sin andel 2006. De fem har varit källa till mer än hälften av den globala tillväxten under de senaste tio åren.

"BRICS-samarbetet har inte bara hjälpt länderna själva, men förbättrat rätten att tala om globala problem för alla utvecklingsländer", säger Ruan Zongze, vice vd för Kinas institut för internationella studier.

Som innehavare av BRICS-ordförandeskapet i år är Kina värd för den serie möten som vanligtvis föregår ledarnas toppmöte. Tidigare i veckan träffade handelsministrarna i Shanghai och gick med på att förena protektionism och göra allt de kan för att säkerställa överlevnaden av det multilaterala handelssystemet.

I slutet av juli hölls ett BRICS-säkerhetsmöte i Peking med diskussioner om global styrning, antiterrorism, internet, energi, nationell säkerhet och utveckling.

I juni kom finansministrar och centralbankchefer överens om att stärka samarbetet inom flera finans- och finansområden, inklusive BRICS: s nya utvecklingsbank och regelverkssamarbete.

"Jag tror att årets toppmöte i Xiamen kommer att producera mer praktiskt och konkret samarbete och förbättra förtroendet för BRICS", säger Shen Yi, chef för centrum för BRICS-studier vid Fudan University.

Kina vill inte begränsa framtida samarbete till de fem nationerna. I mars sade utrikesminister Wang Yi att Kina skulle undersöka expansionsmodeller för "BRICS Plus" s och bygga ett bredare partnerskap genom dialog med utvecklingsländer och internationella organisationer.

"BRICS plus" kommer att ge möjligheter till andra ekonomier och sprida drivkraft till den ekonomiska globaliseringen, säger chefsekonomen för den eurasiska utvecklingsbanken Yaroslav Lissovolik.

"Förslaget från utrikesministern i Kina Wang Yi om utvidgningen av BRICS-partnerskapszonen är inte bara aktuell mot bakgrund av Kinas ordförandeskap för BRICS, men de syftar också till att ge nya impulser till integrationsprocesserna under de komplicerade villkoren för Protektionismens spridning i världsekonomin ", sade Lissovolik.

Med de senaste tio årens framsteg och en mer inkluderande attityd är BRICS förberedda inte bara för toppmötet i Xiamen, utan för ett annat giltigt decennium framöver.